Wodorowy Test Oddechowy (Badanie WTO)
Oferta skierowana jest do wszystkich osób, które chcą wykonać profesjonalną diagnostykę w kierunku:
- Nietolerancji laktozy (mleko i produkty mleczne)
- Nietolerancji fruktozy (owoce, miód)
- Nietolerancji polioli (słodziki, substancje słodzące)
- Nietolerancji sacharozy (cukier buraczany, cukier trzcinowy)
- Przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO)
- Oceny czasu trwania pasażu jelitowego
Badanie wykonujemy nowoczesnym i profesjonalnym urządzeniem Gastro Check badanie jest nieinwazyjne.
Dla kogo przeznaczone jest badanie?
- dla osób cierpiących na Zespół jelita drażliwego (IBS)
- dla osób z przewlekłymi bólami brzucha o nieznanej etiologii
- dla osób cierpiących na uporczywe wzdęcia
- dla osób, które odczuwają dyskomfort w jamie brzusznej
- dla osób, u których występują biegunki lub zaparcia
Na czym polega badanie?
Badanie polega na pobieraniu w określonych odstępach czasowych próbek powietrza wydychanego przez pacjenta w specjalny aparat, a następnie mierzeniu stężenia wodoru w wydychanym powietrzu. Wodór jest wytwarzany przez bakterie w procesie fermentacji w jelicie grubym i cienkim.
Pierwsze pobranie próbki powietrza odbywa się zawsze na czczo. Pacjent wykonuje głęboki wdech, na około 15 sekund wstrzymuje powietrze w płucach, po czym wykonuje energiczny wydech przez aparat Gastro Check. Następnie pacjent wypija płyn zawierający określony rodzaj węglowodanów (np. laktozę), po czym pobierane są próbki wydychanego powietrza w określonych odstępach czasowych, np. co 15 minut.
- Ilość pobranych próbek jest określana indywidualnie.
- Badanie trwa od 1 do 3 godzin (w zależności od przypadku) – dlatego zalecamy zabranie ze sobą interesującej lektury.
- Wyniki pacjent otrzymuje bezpośrednio po badaniu.
- Badanie wymaga odpowiedniego przygotowania się przez pacjenta!
Przygotowanie do badania:
- 4 tygodnie przed badaniem:
nie przyjmować antybiotyków
nie poddawać się kolonoskopii
nie poddawać się fluoroskopii
- 3 dni przed badaniem:
nie stosować środków przeczyszczających ani rozluźniających stolec, głównie laktulozy
nie spożywać alkoholu
- Dzień przed badaniem:
ostatni posiłek zjeść przynajmniej 14 godzin przed rozpoczęciem badania. Posiłek powinien być niezbyt obfity i niezawierający błonnika pokarmowego. Nie należy spożywać produktów takich jak: cebula, czosnek, por, kapusta, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, hummus, marynowane lub kiszone warzywa
nie pić mleka i soków owocowych (skupić się na niegazowanej wodzie)
nie żuć gum
- W dniu badania:
nie żuć gum, nie jeść cukierków
nie palić tytoniu
nie używać kleju do protez
w dniu badania prosimy o niemycie zębów
wypić szklankę ciepłej wody
można przyjmować leki (z wyjątkiem antybiotyków, witamin i środków przeczyszczających)
Przeciwwskazania bezwzględne do badania:
- osoby ze stwierdzoną lub podejrzewaną dziedziczną nietolerancją fruktozy (dot. testu na nietolerancję fruktozy)
- osoby ze stwierdzoną lub podejrzewaną poposiłkową hipoglikemią.