Przygotowanie do badania WTO:
- 4 tygodnie przed badaniem:
nie przyjmować antybiotyków
nie poddawać się kolonoskopii
nie poddawać się fluoroskopii
- 3 dni przed badaniem:
nie stosować środków przeczyszczających ani rozluźniających stolec, głównie laktulozy
nie spożywać alkoholu
- Dzień przed badaniem:
ostatni posiłek zjeść przynajmniej 14 godzin przed rozpoczęciem badania. Posiłek powinien być niezbyt obfity i niezawierający błonnika pokarmowego. Nie należy spożywać produktów takich jak: cebula, czosnek, por, kapusta, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, hummus, marynowane lub kiszone warzywa
nie pić mleka i soków owocowych (skupić się na niegazowanej wodzie)
nie żuć gum
- W dniu badania:
nie żuć gum, nie jeść cukierków
nie palić tytoniu
nie używać kleju do protez
dokładnie wyszczotkować zęby rano tuż przed wyjściem z domu na badanie
wypić szklankę ciepłej wody
można przyjmować leki (za wyjątkiem antybiotyków, witamin i środków przeczyszczających)
Przeciwwskazania bezwzględne do badania:
- osoby ze stwierdzoną lub podejrzewaną dziedziczną nietolerancją fruktozy (dot. testu na nietolerancję fruktozy)
- osoby ze stwierdzoną lub podejrzewaną poposiłkową hipoglikemią.